utahu blog

legyen mondjuk mindenmondós, meg élménybeszámolós, meg gondolkodós... meg utazós :)

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

méééééééééézet az éhezőnek!!! avagy az első TOBBos hét

2013.09.15. 22:38 | utahu | Szólj hozzá!

szóval vége az első hétnek a TOBBon ^_ ^ háááát, mit ne mondjak, rengeteg élmánnyel gazdagotam, az tény! és meg se tudom számolni, hányan mondták nekem mielőtt kijöttem, hogy az ERASMUSos diák az egyetem közelébe se megy, meg nem tanul, meg mittudjamén, majd meglátod.... hááát azt kell hogy mondjam, zsák a foltját :P szóval a TOBB egy magánegyetem, ahova az emberek azért járnak, hogy vért izzadva jó jegyeket szerezzenek, és ösztöndíjasok maradhassanak, mert cserébe nem fizetnek a koliért, és járják a világot jobbnál-jobb ösztöndíjakkal.De ugye ennek az a következménye, hogy nem csak a diákok szorgalmasak, de a tanárok is igencsak megkövetelik az aktív részvételt, a folyamatos felkészülést meg úgy mindent :). szóval, lehet hogy az átlag erasmusos diákok nem járnak sokat az egyetemre, de a TOBBos erasmus diákok ki se teszik onnan a lábukat :D nem baj, így van mire fogni, hogy miért vagyok antiszociális :D

mondjuk a szembeszomszéd lengyel lány még nem vette észre (pedig tényleg igyekszem csúnyán nézni rá, amikor már 3 órája beszél a semmiről a szobámban) de lepörög róla :P mindegy, még jó hogy ő külön szobát akart.... csak tudnám minek ha utána úgyis átmegy máshoz pofázni.... de hogy miért nem a másik lengyel lányhoz, az már egy nagyon jó kérdés. ez van :D

Hétfőn reggel Türkannál kezdtünk, feltettük az első kupac kérdésünket, aztán elmentünk zolinak is leadni a tartózkodási kérelmes papírját. Várni kelett, de végre sorban pörögtek a számok, és sikerült sorra is kerülni, és mondhatni senki nem tolakodott! A nő mondjuk, aki átvette a papírokat, okozott némi meglepetést, amikor rózsaszín mappát követelt tőlünk (a gagauz lány megmondta, hogy nekünk olyan nem kell, csak a minimum 1 évre érkező diákoknak), de végül azt is sikerült beszerezni, úgyhogy egy gonddal kevesebb :)

Amikor visszaértünk az egyetemre, megint bementünk Türkan-hoz (már nem emlékszem akkor éppen miért), és mosolyogva megkérdezte, hogy milyenek voltak az óráitok. Remélem csak az őszinte döbbenetet látta az arcomra fagyni, és nem érezte meg a mögötte támadt haragot, ugyanis a nyáron 96541948665139x kérdeztem meg tőle, hogy pontosan akkor mi hova is tartozunk, melyik tanszékre menjünk érdeklődni, mit is fogunk tanulni??? (értem én hogy hülye erasmusos, úgyis összevissza veszi fel az óráit, és ilyen szempontból valamilyen szinten mindegy miből van meg a 25 kredite, de azért azt mondjuk ki lehetett volna nyögni, hogy igen, török tanszék...) Mert közebn Csáki Éva Tanárbőtől meg azt az infót kaptuk, hogy keressük meg a tanszékvezetőt, aki már nagyon vár minket. Hát mivel ő akkor épp nem volt a helyén hétfőn délután, átcaplattunk a nemzetközi kapcsolatok tanszékre, mert továbbra is "érthető órák" hallgatása volt az elsődleges cél.

Ez jó döntésnek bizonyult, mert (végre!!!!) egy értelmes segítőkész (törökországban mindenki segítőkész, ezzel nincs gond... de általában negatív jelzőt tudsz a szó elé illeszteni) embert sikerült találnunk, aki összeírta nekünk milyen órákat tudunk angolul hallgatni, elirányított hogy kivel kell beszélni és hol, ha angolul szeretnénk az órát, sőt miután az egyik órát nála válaszottuk ki, felajánlotta, hogy azt megtartja csak kettőnknek (mondjuk 2 félévnyi anyaggal, hogy kerek egész legyen, ne csak nekiessünk valahol :D ). 

Végül végigkilincselve az oktatókat a következő órákat vettük föl:
TDE 111 - Oszmán török I.(5 ECTS?) hétfő 16:30-18:20, T210 péntek 12:30-14:20 T297 (Doç. Dr. Eyüp Bacanli, ő a török tanszék vezetője, mindig vigyorog, de nem feltétlenül tűnik hűdejó embernek... vagy nem tudom, nekem mindenesetre nem szimpatikus)
TDE 251 - Klasszikus Arab I. (5 ECTS) kedd 10:30, T371 (Doç. Dr. Fatih Usluer, éljen az egyiptomi ammiye, meg a nyakatekert oszmán török rendszer az arab nyelvtan tanulására...)
TÜR 101 - Török nyelv I. (2 ECTS?) még nincs időpont, (TÖMER kurzus, az eredeti óra csak formalitás, na ezzel még nem jutottunk dűlőre)
ULU 214 - Török külpolitika II. (6 ECTS) magánóra, még nincs időpont ( Yrd. Doç. Dr. Mustafa Serdar Palabiyik, ő a kedves és értelmes segítőkész emberünk)
ULU 506 - Integrációs elméletek és az európai integrációs folyamat (6 ECTS) szerda 9:30-12:20, T183 (Yrd. Doç. Dr. Birgül Demirtaş, ne azan az órán folyik ki az agyam a helyéről)

Szóval hétfőn nagyjából összeállt a fejünkben a kép, hogy mit fogunk csinálni a félévben, kedd reggel zöld utat kaptunk az EUs tárgyat tanító tanárnőtől is, szóvak kitöltöttük a Learning Agreementet, és Türkannál hagytuk pecsételésre, és elmentünk a kalsszikus arabra. Nagyon fura rendszerben tanulják az arabot.... az ige és névszói alakok valamilyen kicsavart logika alapján követik egymást, a tagadó alakok mindig ki vannak emelve külön, az igék szám és személy szerinti ragozására pedig gondolni se akarok, mert a hideg rázott tőle órán is :P de jó óra a török nyelv gyakorlására, mert a tanár törökül beszél hozzánk, és mivel tudjuk miről beszél, tudunk a törökre figyelni. de ha abban a sorrendben kell visszamondanom a megtanultakat, ahogy a könyben van, visszaadom a BA diplomám, mert most mondom hogy képtelen vagyok rá :P

Szerdán a marathoni EU órán tettük tiszteletünket... igyekeztem diszkréten haldokolni, hogy megint ezt tanulom, és még mindig nem tudom, mert lyukas az agyam... és közben arra a következtetésre jutottam, hogy az EU tárgyakat egy külön tanártípus tanítja :D vagy a téma vonzza ezeket az embereket, vagy a téma teszi őket ilyenné, mindenesetre Birgül Demirtaş Tanárnő kiköpött Remek Éva!!!!! Ugyanúgy magyaráz, ugyanúgy emel ki fontos dolgokat, ugyanazzal a módszerre ismétel, ugyanúgy követel, és szereti a rendet és fegyelmet :D Csak alacsonyabb nála, mármint Remek Éva Tanárnőnél, de még kinézetre és öltözködési stílusra is nagyon hasonlítanak :D Azt hiszem őt is szeretni fogom, csak erre majd emlékeztetnem kell magam akkor is amikor írom a 15 oldalas beszámolót, a 4 oldalas folyóirat!cikk elemzést, csinálom a bibliográfiát vagy éppen készülök az előadásomra :P

Pénteken elmentünk a 2. oszmántörökre, ha már a hétfőiről lemaradtunk. Háát, mivel a tanár a tábla felé beszélt sokszor, én a törökre se figyeltem, de egyébként az arab (okéé, legyen oszmán török) írást tanultuk, mi meg bőszen körmöltük a példa szavakat és óra után a könyvtárben megnéztük melyik mit jelent. Szóval tartalmas hét volt, tök bezombultam, a hétvégén csak arra volt erőm, hogy kimossam a ruháimat ( a nadrágokat nem, mert arra nem vállalkozok kézzel) meg hogy elolvassam az EUs tanulmány 80%át.

btw mosás, megvan a csúcskoli nagy hibája :P vagyis, biztos csak szerintem hiba, hogy a mosókonyha néni meghajtású, aminek a "kezelőfelülete" török, és zsetonnal üzemeli be a gépeket, ami ha jól értettem 5 TRY (azért 600 ft egy mosásért :O) okééé, gondolom olcsóbb mint a mosoda, de hogy még nincs is nyitva hétvégén :O namindegy, szóval ha felavattam a mosókonyhát, leírom mi volt, de szombaton kézzel kényszerültem nekiesni a ruháimnak, hogy aztán aton vergőshessek, hogy mit hova akasszak :P 

jaaaaa, és a méz!!!!!! hihetetlenül drága és még csak nem is finom!!!! de olyan mézhiányban szenvedek hogy az leírhatatlan T__T a héten 3x mentem be a boltba, fogdostam meg a mézet és végül tettem vissza a polcra :'(

Címkék: vásárlás kaja tanulás törökország probléma órák

A bejegyzés trackback címe:

https://utahu.blog.hu/api/trackback/id/tr575515956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása